Symbolpolitiken viktigare än någonsin

“Vi kommer att rösta nej till alla regeringar som inte ger oss inflytande”, sa Jimmie Åkesson dagen efter valet. Det råder inga tvivel om att Sverigedemokraterna kommer att göra allt i sin makt för att få inflytande över andra partier. Frågan är nu om de andra partierna kommer att göra allt i sin makt för att hålla Sverigedemokraterna borta från regeringen.
 
Några dagar innan valet skrev The New York Times att Sverige var ett land på väg att förlora sin plats som moraliskt föredöme. Som ett av de sista länderna i Europa har vi lyckats hålla högernationalister borta från regeringsmakten, samtidigt som Sverigedemokraterna sakta men säkert ökat sitt stöd hos väljarkåren.
 
Kampen som förs mot Sverigedemokraterna handlar inte bara om att förhindra deras makt över regeringsbildningen. Den handlar också om att stå emot den värderingsförskjutning som Sverigedemokraterna kämpar så hårt för. Sommedborgare tar vi fighter, vi demonstrerar, vi står emot och vi kräver att våra politiker är tydliga med var de står.
 
När Jimmie Åkesson säger att invandrare inte får jobb för att de inte passar in i Sverige är det Annie Lööf som slår näven i bordet. I en tid där Moderaternas partiledare slänger sig med “vi och dem”-begrepp, Kristdemokraternas värdekonservativa inställning vinner mark och Socialdemokraterna stundtals använder en retorik som flörtar med nationalister behöver vi mer än någonsin fler som slår näven i bordet, både bokstavligt och bildligt.
 
Just därför är symbolpolitiken viktigare än någonsin.
 
Amne Ali, pr-konsult

canan yasar