Är radering den nya ursäkten?

För en vecka sedan valdes två nya ledamöter in i Svenska Akademin – juristen Erik M Runesson och poeten Jila Mossaed. Den sistnämnda fick stol nummer 15 och ersatte därmed Kerstin Ekman som inte har deltagit i akademiens arbete sedan Salman Rushdie-affären på 90-talet.

Valet av Erik M Runesson väckte inte särskilt starka känslor men det gjorde det däremot när det kom till Jila Mossaed. Många blev överlyckliga av nomineringen som visade att det även finns plats i Svenska akademien för personer med utländskt påbrå. SvD:s mest tongivande ledarskribent Per Gudmundson visade däremot tydligt sitt missnöje med Mossaed över vad som verkade vara hennes modersmål persiska. På sin egen Facebooksida skrev han ett föraktfullt inlägg om vad som krävs av nästa nyvalda ledamot. Borde kanske hen tala tigrinja, swahili eller varför inte thai?

Reaktionerna lät inte vänta på sig och till och med Hanif Bali, som är ute på de djupaste vatten i vanliga fall, undrade ”Är det hennes etnicitet det är fel på? För kulturellt har hon väl knappast underpresterat som svensk?”. Kanske var det detta som sedan fick Gudmundsson att radera hela sitt Facebookkonto även om han själv hänvisade till att ”det är trist att inte kunna använda sociala medier utan att bli måltavla för andra människors projektioner”.
 

Det var även precis vad Kanye West (eller Ye som han nu heter) gjorde häromdagen då han stängde ner sina konton på Instagram och Twitter efter senaste veckornas tveksamheter. Ingen förklaring har lämnats men troligtvis beror nedsläckningen på den massiva kritik han fått utstå senaste veckorna efter att ha gjort uttalande som bland annat att USA bör avskaffa slaveriets avskaffande (ta bort det från konstitutionen).
 

Är då radera den nya ursäkten? Givetvis inte. Det är bara ännu ett fegt sätt att ducka kritik.   
 

Maria Hazard, vd Obeya

canan yasar