Din ursäkt godtas inte

ada hegerberg.jpg

Gång på gång ser vi företag och profiler som gör felsteg. De säger något korkat och går sedan ut för att be om ursäkt, men vi ser sällan genuina ursäkter.

Senaste i raden av exempel är från Ballon d’Or, en av fotbollsvärldens mest prestigefulla utmärkelser där Ada Hegerberg som första kvinnliga fotbollsspelare blir tilldelad priset får en sexistisk kommentar av programledaren Martin Solveig. Istället för att hylla och lyfta Ada som nu gått till historien, frågar Solveig henne om hon kan twerka. Detta skapar ju givetvis ramaskri i sociala medier vilket gör att han ber om ursäkt genom att säga:

1. This was a joke. 
2. Probably a bad one.
3. I want to apologize for the one I may have offended.

The one I may have offended…. Ursäkta mig Martin Solveig, men din ursäkt godtas inte. För du gör precis som alla andra företag eller personer ofta gör, ber om ursäkt OM det är så att du har kränkt någon, inte för att du på riktigt har förstått hur du har felat.

En ursäkt som definitivt skulle godtas hade varit om du sagt:

1. This was a bad comment, not even fun.
2. I apologize for what I said.

Eller som när Gudrun Sjödén bemötte modebloggerskan Imane Asry med negativa och diskriminerande kommentarer om hennes hijab under en modevisning för just Gudrun.

Hennes ursäkt till Imane Asry på företagets Facebooksida var ”Gudrun beklagar djupt att hennes kommentar till Imane upplevdes så negativt. Det var inte hennes mening och tanke.”

Vadå upplevdes så negativt? Den var rakt ut islamofobisk och förutom Imane så var det fler som blev upprörda. Ursäkten borde istället ha formulerats:   

“Gudrun beklagar djupt hennes kommentar till Imane. Det var inte hennes mening och tanke och hon ber hemskt mycket om ursäkt”

Varsågod för tips.  

/Canan 

 

canan yasar