1 kr för demokratin för Teskedsorden

Utmaning
Teskedsorden har länge arbetat med att föreläsa om hur man kan motverka rasism och andra former av diskriminering. Men när FN larmar om att Sverige inte gör tillräckligt för att skydda sina minoriteter samtidigt som högerextrema krafter växer sig starkare ville Teskedsorden uppmana folk till att göra mer. Obeya fick i uppdrag att ta fram en kampanj med budskapet att ”ingen kan göra allt, men alla kan göra något”.

Lösning
Lösningen blev en långsam insamling för en långsam katastrof, där givare kan skänka 1 krona om dagen för att stötta Teskedsordens arbete för mänskliga rättigheter. Det kan vara svårt att väcka engagemang för något så stort, men med små, konsekventa steg kan alla göra något för att försvara demokratin.

Kampanjen går under namnet 1 kr för demokratin och sträcker sig fram till nästa val eftersom det är vid valen som medborgare ytterst kan visa att det går att göra skillnad.  

Resultat
1 krona för demokratin lanserades i december 2018 och spreds av Instagramkontot TNVKVRT, som har drygt 67 000 följare. För att uppmärksamma att människor idag har lägre förtroende för demokratins plats i samhället skrev generalsekreterare för Teskedsorden även en debattartikel som publicerades av flera medier runt om i Sverige, bland annat av Dala Demokraten. Under lanseringsmånaden lyckades Teskedsorden samla in 30 000 kr från 1 kr om dagen donationer bara.  

canan yasar